O omega-3 maščobnih kislinah

Kaj so omega-3 kisline?

Mnogi ste že zagotovo slišali za omega-3 maščobne kisline. Hkrati pa veliko ljudi ne ve, kaj natančno so omega-3 kisline in kaj je v njih tako dobrega. Omega-3 maščobne kisline so pomembne za zdravje, vendar jih naše telo ne more proizvajati.

Najdemo jih v lososu, sledu, skušah in sardelah.

Narejenih je bilo več kot 10.000 študij o omega-3 maščobnih kislinah in pozitivnem učinku na zdravje, nekateri uveljavljeni raziskovalci v Nemčiji pa pravijo, da jih je bilo celo 17.000. Obstaja torej več tisoč študij o pomembnosti in pozitivnem učinku omega-3 maščobnih kislin.

Ko govorimo o vrstah maščob, vnosa omega-3 maščobnih kislin zagotovo ne želite zmanjšati. Dve pomembni maščobni kislini (EPA in DHA) sta prisotni v mastnih ribah, ki živijo v hladnih vodah, v lososu, skuši, sledu, tunu in sardelah.

kapsulki OMF

Kaj v omega-3 maščobnih kislinah je tako zdravo za organizem?

Obstajata dva glavna tipa omega-3 maščobnih kislin – EPA (eikozapentaenojska kislina) in DHA (dokozaheksaenojska kislina).

EPA služi našemu organizmu kot začetni material za proizvajanje eikozanoidov. Eikozanoidi so majhne molekule, ki prenašajo pomembna sporočila v naših celicah, za njihovo odkritje pa je bila leta 1982 podeljena Nobelova nagrada za medicino ali fiziologijo. Omega-3 maščobni kislini EPA in DHA sta osnovni sestavini celičnih membran ter uravnavata funkcijo kože, možganskih celic in očesne mrežnice.

Evropska agencija za varnost hrane (EFSA) je potrdila, da omega-3 maščobne kisline, predvsem EPA in DHA, pozitivno vplivajo na naše zdravje, če jih zaužijemo v priporočeni količini.

  • Dnevni vnos 250 mg EPA in DHA pozitivno vpliva na normalno delovanje srčne funkcije.
  • Dnevni vnos 250 mg DHA pozitivno vpliva na ohranjanje normalne možganske funkcije.
  • Dnevni vnos 250 mg DHA pozitivno vpliva na ohranjanje normalnega vida.

Kako vem, da zaužijem dovolj omega-3 maščobnih kislin EPA in DHA?

Zadostno količino maščobnih kislin EPA in DHA bomo dobili s pravilno ter raznoliko prehrano. Ti maščobni kislini sta prisotni v mastnih ribah. Zato je pomembno, da v svojo prehrano vključimo mastne ribe, s čimer zagotovimo vnos potrebnih količin maščobnih kislin EPA in DHA.

Koliko rib je treba pojesti, da zagotovimo ustrezen vnos EPA in DHA?

Na Norveškem Uprava za zdravstvo, ki spada pod Ministrstvo za zdravje, priporoča uživanje najmanj 200 g mastnih rib dva- do trikrat tedensko.

Na Švedskem Nacionalna agencija za hrano prav tako priporoča uživanje rib dva- do trikrat tedensko.

V Nemčiji delovna skupina Arbeitskreis Omega-3 e.V. priporoča dnevni vnos več kot 0,3 grama pomembnih omega-3 maščobnih kislin EPA in DHA. To dosežemo z uživanjem dveh obrokov rib tedensko ali približno 30 g rib dnevno.

Vendar si mnogi ne morejo privoščiti tako pogostega uživanja tolikšne količine rib. Odličen nadomestek so omega-3 v obliki kapsul.

Ali ste vedeli?

Ali ste vedeli, da je leta 1982 Nobelovo nagrado za medicino ali fiziologijo prejela raziskava, ki dokazuje obstoj osnovnih signalnih molekul eikozanoidov, ki izvirajo iz omega-3 maščobnih kislin.

omega3_diagram_8